Svenska Spels oddssättare Per Carlander har pratat med samtliga lag och skapat sig en bra bild över hur man ser på säsongen på förhand.

 

Oddevold är knapp favorit i serien, hur motiverar ni det?

– De slutade på fjärde plats förra året med en mycket bra höstsäsong. Oddevold (vinnarodds 3.00) har bara tappat en ordinarie spelare samtidigt som man fått en jätteförstärkning i Johan Patriksson från Ljungskile. Johan håller hög Superettan-klass och kommer bli en viktig spelare för Oddevold. De är dessutom det lag som imponerat mest på försäsongen med flera tunga skalper, berättar Per.

 

Med nästan samma odds, 3.40, finns Örgryte. Hur har Örgrytes försäsong varit?

– Örgryte som slutade 3:a förra året har i och för sig tappat två viktiga forwards, men har fyllt på bra med två tidigare skyttekungar; Emil Karlsson och Rotebros skyttekung Patrik Hedman ska ersätta deras målskytte. Hedman är en spelare som har kapacitet för spel i högre divisioner och kommer nog bli ett utropstecken för många. De har dessutom förstärkt defensivt från Superettan och är en klubb med högre ambitioner än Division 1.

 

Hur ser det ut bland utmanarna? Några roliga värvningar, exceptionella försäsongsresultat, skrällar?

– Sylvia (7.00) utmanar, de har lyckats behålla den danska dynamiten Allan Borgvardt som gjorde 19 mål förra säsongen. Sen har vi Kristianstad (15.00) som värvat 6-7 spelare från högre divisioner och ska ses som en dark horse. Frågan är hur snabbt de får ihop laget med så stor spelaromsättning. Glenn Hyséns Utsikten (40.00) är en spännande nykomling som är svårbedömda men har tappat ett par viktiga kuggar. Varberg visade ju dock förra året att man kan hävda sig direkt som nykomling med ett samspelt lag så det finns absolut utmanare.

 

Det ser otroligt jämnt ut i botten, vad fäller avgörandet där?

– Svårt att säga, men generellt gäller det för de här lagen att inte hamna i för långa dippar utan poäng, utan istället tugga på mer jämnt. Bredden på truppen brukar även vara avgörande framåt hösten när lagen drabbas av skador och avstängningar i de avgörande matcherna och vi ser flera lag som kan bli inblandade i bottenstriden.

 

Svenska Spel erbjuder redan nu vinnarodds på Division 1 Södra och när premiären närmar sig släpps också matchoddsen.

 

Fotboll: Division 1 Södra

Vinnare                                 Odds

IK Oddevold                         3.00

Örgryte IS                             3.40

IF Sylvia                               7.00

Lunds BK                             10.00

Kristianstads FF                   15.00

Qviding FIF                          15.00

IK Sleipner                            20.00

Norrby IF                              25.00

FC Trollhättan                       30.00

Karlstad BK                          40.00

IK Gauthiod                          40.00

Skövde AIK                          40.00

Utsiktens BK                        40.00

IF Limhamn Bunkeflo            40.00

 

 

Svenska Spels oddssättare inför Division 1 Norra

 

Stefan Österberg är oddssättare på bland annat Division 1 Norra hos Svenska Spel och har gått igenom alla förutsättningar inför säsongen. Topprankade är Sirius följt av Västerås.

 

Sirius ser ut att vara klara favoriter på oddsen med Västerås som utmanare, vad talar för att de här lagen kommer vara i toppstriden?

– Att Sirius (vinnarodds 2.75) har den bästa truppen råder det väl inga tvivel om, dessutom har man fortfarande bra bredd trots att man bantat ner truppen från ifjol. VSK (5.50) är nedflyttade från Superettan och har tappat flera tongivande spelare men man har också förstärkt bra och har alltid haft en fin ungdoms- och juniorverksamhet att lyfta fram nya talanger ifrån. Får de här lagen ihop det på alla positioner så ska de vara snäppet bättre än övriga, berättar Stefan

 

Hur ser det ut bland utmanarna?

– Dalkurd (9.00) rankas alltid i toppen men har lite svårt att få ut max av hela spelartruppen. De har en klasspelare i Robert Mambo Mumba som kan vara en av seriens bästa spelare. Akropolis (13.00) har tagit över samarbete med AIK vilket gör att deras förutsättningar ändrats till det positiva och en sån som Babis Stefanidis ska bli kul att följa i sommar. BK Forward (9.00) var med väldigt länge i toppen ifjol och kommer fortsätta på den linjen i år, bra förstärkningar och närmare samarbete med Örebro SK vad vi hört. Även IK Frej (17.00) förväntas kunna vara med på övre halvan och utmana.

 

Hur har försäsongen sett ut?

– Sirius slog Dalkurd enkelt med 4-0 och sen Vasalund med hela 7-0, det är rätt stora siffror men det är också försäsong och det går inte att bara stirra på de resultaten utan man måste se till helheten. Annars har det varit en del snack kring nykomlingen Östersunds FK (15.00) som snackas upp hos många, framförallt med sin internationella prägel på laget. De är svårbedömda, men lyckas de få ihop alla delarna så kan man säkert utmana. Ekonomi verkar finnas för att göra en ordentlig satsning men det återstår att se om man får ihop laget också.

 

Det ser jämnt ut i botten, vad fäller avgörandet där?

– Det är väldigt svårtippat och säkert en sex-sju lag som kommer vara inblandade i spelet om att undvika nedflyttningsplatserna. Avgörande blir nog hur pass breda trupper de lagen har, om man kan ersätta en eller flera ordinarie startspelare när avstängningar och skador dyker upp. Och att lagen vågar tro på det man gör, hålla sig lugna även om det går tungt och inte börja panikvärva, det brukar sällan lyckas, avslutar Stefan.

 

Svenska Spel erbjuder redan nu vinnarodds på Division 1 Norra och när premiären närmar sig släpps också matchoddsen.

 

Fotboll Division 1 Norra

Vinnare           Odds

IK Sirius          2.75

Västerås SK   5.50

Dalkurd FF     9.00

BK Forward    9.00

Akropolis        13.00

Östersund FK 15.00

Väsby United  15.00

IK Frej            17.00

Vasalunds IF   25.00

Enköpings SK25.00

Sandvikens IF 25.00

IFK Luleå        25.00

Syrianska K.   35.00

Eskilstuna C   35.00

 

 

 

 

Vänliga hälsningar,

 

Magnus Berglund

Oddskommunikatör