Det kom ett brev från Linn Andersson, som gäller Svensk Travsports ständiga åtskillnad av stortränare och övriga, min fråga är  om ST agerande beror på att åtminstone den ena av beskrivna tränare är mycket god vän och firar bemärkelsedagar med Johan Lindberg !

 

”Efter ett samtal med Kronofogden börjar jag lacka på ST’s skenhelighet och hur de gör skillnad på person och person. På bilden nedan ser ni ST’s bestämmelser kring ekonomin för personer med A-licens. Låt mig nu berätta en historia om en av landets större travtränare:

Personen bedrev sin träningsverksamhet under namnet *** AB med organisationsnummer 55****-****. Detta kallar vi nu ”bolag A”. Efter att ha satt i system att inte betala sina skatter inom angiven tid lackade till slut Bolagsverket ur och drog in f-skattsedeln i oktober 2014. Personen hade innan dess startat ett nytt aktiebolag, vilket vi nu kallar ”bolag B” med ett helt random namn. På förmiddagen en dag i oktober byter personen namnet på bolaget A till något random. Bolagsnamnet *** AB upphör således att vara namnskyddat i samma ögonblick. Det finns ingen preskriptionstid utan namnet är i samma sekund fritt att använda för någon annan. På eftermiddagen heter plötsligt bolag B nu *** AB, bolag A’s tidigare namn, det övertar hyreskontrakt på gården, all personal, alla avtal med hästägarna osv. I praktiken har således personen enbart bytt organisationsnummer på bolaget. Hur många av er kollar er tränares organisationsnummer på TDS-fakturan? Jag gör det då inte ivf så jag skulle nog inte än idag ha vetat om detta om jag hade haft häst hos denna tränare. Det nya bolaget har på 2,5 år redan lyckats med bedriften att ådra sig 21 betalningsförelägganden. Samtliga skatteskulder. Kronofogde-tjänstemannen säger uttryckligen ”detta bolag har satt i system att ständigt ligga en månad efter med skatten.”

I ST’s licensbestämmelser framgår tydligt att om tränaren inte underrättar ST om den indragna f-skattsedeln ska personens licens dras in och inte kunna ges åter på resten av kalenderåret. Eftersom tränaren inte haft licensen indragen en endaste minut har således detta skett helt med ST’s goda minne.

Vi tar ett exempel på ST’s ”sila mugg och svälja elefanter-inställning” till. A-tränaren som, efter ett liv där ständigt många tiotals betalningsförelägganden varit en naturlig del av hans liv, i juni i fjol faktiskt gjorde sig skuldfri. Säg den ordning som dock varar då han bara under år 2017 hittills ådragit sig 29 nya betalningsförelägganden, varav 6 pågående och ytterligare två faktiskt gått till indrivning. Dessa två indrivningar är personens företags nummer 69 och 70 i ordningen. Ej heller denna licens har varit indragen en endaste minut sedan år 1992.

Varför gör detta mig då så irriterad?
Först om främst för att regler ska följas av ALLA och bestraffningar om överträdelser ska gälla ALLA.

Det finns mängder av travtränare som trots att de haft sina bolag i tiotals år öht inte har så mycket som ett betalningsföreläggande. Personer som jobbar på och ser till att göra rätt för sig. Som de allra flesta. Som de måste funka i ett samhälle. Att tillåta vissa tränare att få notoriskt undlåta sig att betala löner, skatter, leverantörskulder etc etc skapar en orättvis konkurrenssituation. Jämför med en restaurang som har svartjobbare: de kan sälja sin oxfilé betydligt billigare än krögaren som betalar allt enligt gällande kollektivavtal. På samma vis har en person som ständigt ligger en kvarts miljon efter med räkningarna levt över sina tillgångar och kunnat skaffa sig en orättvis konkurrensfördel gentemot sina konkurrenter som INTE levt på olovligt lånade pengar. Dessutom undrar jag vart ST’s ansvar gentemot hästägarna och leverantörerna är? En a-licensiering är en garant mot tredje part att företaget lyder under sportens egna bestämmelser och kontroll av dessa. Genom att utfärda en a-licens garanterar faktiskt ST hästägarna att personen har sin ekonomi i ordning och jag således kan vara lugn för att hästen nog har mat i krubban. Ur leverantörernas synvinkel undrar jag vart CoC:en är nu när den behövs. Ho ho, CoC:en? Är det verkligen bra för travsporten att en tränare får dra travsporten i skumraskträsket ur transportörers, elfirmors, butiker och you name it’s synvinkel..?!

Hallå Tränarföreningen: hur i helskotta kan ni tillåta detta år efter år efter år? Varför ställer ni inte upp och kräver lika villkor för alla era medlemmar??

Utdrag från Svensk Travsports stadgar