Lucka 14: en lucka i tiden !

Jag kommer framöver lägga upp ett antal tidsskildringar från poliser och åklagare som utredde spel och spelare, kriminalitet och spelklubbar på mitten av 70talet, det är trots allt 40år sedan som detta är hämtat ifrån.

Foto Wolfgang_Heilemann_H

Foto: Wolgang Hailemann

Kanske kan dessa utdrag, det kommer att bli ett flertal, ge såväl en inblick i hur Sverige såg ut för 40 år sedan, hur poliserna såg på medborgarna i stort, på de mer eller mindre kriminella , men också på den tidens invandrare, Italienare, turkar, greker, polacker. Samt insikten om hur spelare tänker och agerar , tyvärr visar sig ATG inte ha större insikt i dag.

kungabrollop-jpg-1976

 

 

 

 

 

 

Medverkande :

Kriminalkommissarie Stig Ohlsson, kriminalinspektör Bengt Yngvarsson, kriminalinspektör Åke Röst, samtliga från polismyndigheten i Stockholm, kammaråklagare Carl-Gustav Pfeiff, åklagarmyndigheten i Göteborg, kanslijuristen Peter Ludwig, socialförvaltningen i Malmö.

polisbil-1976

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ohlsson

Jag är kriminalkommissarie och spaningschef i Stockholms city och har bl. a. som uppdrag att övervaka det illegala spelet främst i Stockholm men även de förgreningar som finns utåt landet, med speciell betoning på bookmaking.

l den illegala bookmakingen ingår inte bara hästar, men det är det vanliga. Det kan förekomma bookmaking även på fotboll, men det har vi ännu inte börjat spana mot. Staten har givit totalisatortillstånd till sammanlagt 26 travbanor och tre galoppbanor.

På dessa bedrivs en illegal verksamhet som, enligt mitt förmenande, är en varhärd. Den kommer att skada såväl inblandade personer som staten eftersom man tar in spelinsatser som annars skulle tillfalla den legala toton.

Huvuddelen av de personer som ägnar sig åt detta är mer eller mindre tidigare inblandade i brott. Huvuddelen av de personer som ägnar sig åt detta är mer eller mindre tidigare inblandade i brottslig verksamhet i någon form, mestadels bedrägerier. Den illegala bookmakingen har för spelarna den fördelen att det av vinsten inte faller bort någon procent.

elitloppet_1976_1-foto-erik-widen

 

 

 

 

 

Många spelar illegalt för att inte fördärva det legala oddset, som de säger. Sätter de in 10 000 kronor på en häst på toton kan det påverka oddset. Vederbörande kan då inte få ut lika mycket. Men om han går till en bokare“ som kanske inte känner till hästens formkurva kan han få ut mer för pengarna.

Det är detta som driver bookmakingen uppåt. l den stora bookmakingen lämnar man i regel inte över pengar, transaktionerna sker normalt genom kontakter. Bookmakers syns och spelarna känner till dem. De går bara fram, passerar och säger en siffra som betyder något visst. Det är ett heligt avtal dem emellan att inte lura varandra.

erume

 

 

 

 

 

Efteråt träffas de som regel på någon spelklubb för att göra upp debet och kredit. Det rör sig om stora summor. Solvalla är en bana som är begärlig i alla väderstreck därför att de har tävlingar där två dagar i veckan med hög omsättning.

Detta gör att landsorten gärna vill ha spel på Solvalla och etablerar därför filialer i olika former. Staten har givit tillstånd att anordna mottagningslokaler för spel, förtidsvad på Mantorp etc. Dessa försvann en tid, men nu har de visst fått nytt tillstånd och ska börja igen. Men under denna tid har den illegala bookmakingen ökat.

Ulriksdalreklam Malta 2013 057

Skarplöth var inte först med sen startid

Man har etablerat sig i vissa mindre nogräknade kafélokaler och restauranger. Ett typiskt exempel är Kalmar där vi nyss slog till. På restaurang Teaterkällaren hade de en stor central där man kunde gå in, dricka sprit och samtidigt spela illegalt på Solvalla.

Där omsattes stora pengar. De som skötte detta var ägare eller höll bank. De var endera nolltaxerade eller hade mycket låg inkomst.

Det farliga med den illegala bookmakingen är att man kan spela på kredit, vilket man inte kan göra på den legala totalisatorn. Hos en bookmaker är det aldrig så små insatser som på den legala toton.

Just därigenom att man hos dem får spela på kredit gör att brott kan tvingas fram. Framför allt händer det att de tar fördaterade checkar med löfte om lån till en viss dag. Om vederbörande då inte har kunnat få ihop pengarna – som regel förlorar han -tvingas han exempelvis att göra inbrott.

movement-16

 

 

 

 

 

 

Jag har ett exempel på det. Förra året hade en person spelat hos en illegal bookmaker och förlorat 15 000 kronor. Han hade lovat betala tillbaka pengarna men kunde inte göra det. Då gjorde han en “grej” för att få tag på 15 000 kronor. Detta gällde i och för sig en f. d. brottsling, så han var ju inte ovan.

Men allt detta gör att det illegala spelet har vissa sociala aspekter. Varför det ökar hänger ihop med att det är mycket låg straffsats för det. Som regel är det bara böter. En bankhållare eller en bookmaker reagerar inte ett dugg för böter. Däremot skulle han tycka det vore obehagligt att sitta av några månader.

Telephone operator

 

 

 

 

 

Jag har på uppdrag av överdirektör Magnusson i rikspolisstyrelsen gjort en sammanställning angående omfattningen av den illegala bookmakingen under år 1975. Jag kunde då uppskatta den illegala bookmakingen på Solvalla till omkring 300 000 kronor per kväll. 78 tävlingskvällar på ett år gör att man får fram en ganska nätt summa. Man kan räkna med att det rör sig om ca 23 miljoner kronor som bara på Solvalla smygs undan utan att bli beskattade.

champagne-7letsflyaway

 

 

 

 

 

 

 

l de lokaler där bookmakers har spel är det nära till hands att de monterar in enarmade banditer, har kortspel, rouletter och litet av varje. Det ena följer av det andra. Allt detta ger väldiga pengar. Och så syns inte vederbörande utåt. De behöver aldrig visa sig på samma sätt som när man är på Solvalla eller på någon annan travbana. De är i en mer eller mindre skum lokal där de är för sig själva.

 

Det gör att dit dras de ljusskygga och de som vill sätta fart på svarta pengar. De söker upp en bookmaker, för skulle någon som kanske inte har det så gott ställt, ställa sig i en lucka och bara “dundra på tusen efter tusen kronor, då skulle det bli aktioner”. Folk vaktar väldigt mycket på varandra. Skvallret går.

Fortsättning följer med ett 40tal krönikor i ämnet.

Fotnot: Enligt index är pengavärdet ungefär 5ggr högre 1976, dvs 1kr då är lika mycket som 5kr i dag i köpvärde.

Fotnot 2: Brohjulet på St.Eriksgatan var ett känd spelklubb, som sedemera döptes om till kortoxen(ej densamma som i Palmeutredningen) . Vestis var ett annat på Västmannagatan och stort bidragande orsak till spelklubbarnas popularitet var öppettider, klientel med galanta damer, Roulette,  kortspel samt inte minst sprit till andra priser än krogens samt naturligtvis kreditmöjligheter.

Honduras och Bo Neuman samt Tomten Friberg

 

Bosse Neuman

Tomten Friberg