Det kom ett brev från min vän Peeo, som tillbringat delar av vintern i Hongkong bland annat.

 

”Är ingen skribent av högre rang Ska dock försöka göra en inlaga. Först av allt vill jag klargöra en sak. Fler än en tror jag enbart vurmar för galopp. Vilket är fullständigt fel. Jag gillar hästar. Dock kan jag erkänna,om jag MÅSTE välja,har jag galopp som nummer ett. Tror jag sett det mesta inom hästsport varit i världsklass. Trav,galopp (alla 4:a världsdelar),rodeo och hästpolo i Argentina, WC-finaler hästhoppning och VM i hästhoppning körning dressyr och fälttävlan. Tävlat i hästhoppning, ridit galopplopp,inte tävlat i trav men kört en hoper snabbjobb av olika slag samt t.o.m.kört 4-spann (shettisar) och ridit polohästar. Nog med framhäva mig själv o ”skryta”!

20161211 MAURICE – Ryan Moore win HK Cup Sha Tin Race Course

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur som har jag enligt mitt tycke fått en del erfarenhet och inblick i ”hästvärlden”. Även om jag långt ifrån är ngn expert. Svensk travsport idag, är som jag ser det, riktat mest mot spel spel och spel igen. Profilera häst eller hästar är det oerhört sparsamt med. Det görs mest reklam för hur stor jackpotten är Hur många miljoner det går vinna. Ja just du kan kanske vinna.Om du har rätt rad och de rätta hästarna vinner. Så du helst är ensam om raden. Då men först då vinner du de där miljonerna.

Jag tycker det är alldeles för ensidigt. Ska vi få tillbaka intresset för sporten måste hästprofiler synas liksom kuskprofiler. Där finns mycket lära från galoppvärlden.

Ta en titt inför de stora loppen i USA och Asien. Nu senast i USA var det Pegasus Cup. Den löpning som hade 12 miljoner US dollar i pengapåsen. Världens högst daterade hästtävling vad gäller störst pengapåse. California Chrome och Arrogate stod verkligen i centrum. Vad gäller spelet var det mest info hur hästarna gått sina jobb. Inte hur mycket det gick vinna på vissa spel.

SHA TIN race course Dec-16

 

 

 

 

 

 

 

 

Sen finns det två grupper som det kunde ”fjäskas” mer för. Hästägarna och mediafolket. Inte ute efter liknande som bjuds på vissa ställen ute i världen. Betydligt frikostigare än det är idag hade dock satt lite guldkant.

En av mina käpphästar är spelsäkerhet. Där anser jag galoppen ligger betydligt högre än vad travet gör. Mycket väl medveten om djurskydd och den biten. Hur som sänks spelsäkerheten när det går att ändra utrustning ända fram till mållinjen.

Jag tar ETT exempel som jag tycker är helt fel. Tränaren anmäler barfota. En anledning till det är bl.a. för lätta hästen. MEN 1 minut före start läggs boots på. Jaha hur gick det med den ”lättnaden”? I min värld är detta med spelsäkerhet bättre inom galoppen, kanske en anledning till det spelas mer på galopp. Ja inte i Sverige men internationellt.

Jag vet inte hur mycket styrande inom Trav o Galopp i Sverige åker ut eller på annat vis skaffar kunskap och får idéer. Går naturligtvis inte kopiera rakt av. Dock kan det säkert hämtas inspiration från olika hästevenemang. Idag sätts spelet i för stort fokus. Enligt mitt sätt se på det. Grundat på vad jag sett under mina resor.

OBS: Bilderna beskurna av undertecknad, oändligt mycket bättre kvalitet i orginal, och tagna av Peeo