Lucka 23

Om de ca 150 miljonerna som kan komma travsporten till del 2018 ( Baninvesteringar a90milj, galoppen a 30milj, uppfödare a 18milj bortfaller ju från prismedel till travet) kommer att ge motsvarande ca 800 miljoner totalt i prismedel från ST år 2018 (som sagt OM)

Då travsporten behöver ca 1200 miljoner i prismedel för att erhålla de 40% som STATEN en gång av avtalade när ATG startades, måste således prismedel höjas med ytterligare 50% TROTS pokalår, och dessa pengar kan naturligtvis dels komma från besparingar hos ATG på säg 7% ( totala kostnader nästan 1300miljoner 2015, i år blir det minst 1450miljoner) så säg 100 miljoner i sparade kostnader, de pengarna kan gå ograverat till prismedel.

ST bör kunna spara en slant också, för att inte tala om HNS, hästsportens nationella stiftelse( som INGEN vet vad dom gör, vad dom tillför hästsporten, och hur kostnader och inte minst arbetets förutsättningar ser ut) men tillsammans bör i varje fall 10miljoner kunna sparas.

Då har vi 910 miljoner, sålunda saknar 290 miljoner , vilket är ca 20% av statens totala skattuttag från hästsporten på 1500 miljoner per år. ; sålunda erläggs staten att sänka sitt skatteuttag från 35% till 20% av lotteribeskattningen på spel, och öronmärka 290 miljoner direkt av denna skattsänkning såsom prismedel till hästsporten.

dw-21bwhatevergetsmedrunk

 

 

 

 

 

 

Vilket enkelt görs genom att Hästsportens prismedel läggs i samma kolumn som statens lotteriskatt, INNAN spelets kostnader. Där läggs statens lotteriskatt samt hästsportens prismedel. Kakan som blir över, får spelbolag, ST och banorna slåss om.

Då slipper vi kapitalförstörelse i de former som ATG ägnat sig åt sistlidna fyra åren, med jättelika sponsoråtaganden, personalkostnader som fördubblas, konsultkostnader som stiger som en hockeyklubba, ytterst tvivelaktiga spelformsutvecklingar  och en enormt snabbt ökande mediakostnad.

ATG har ökat sin andel av mediaköp från 6% till 8%, således 33% ökning, och det på en marknad som dessutom i sig själv ökar med 10-15% , sålunda är den reella ökningen enorm, allt för att köpa Hassarna och Johan några år till vid grytan.

ATG kommer göra sitt sämsta bokslut någonsin i år, med ett resultat på -150miljoner gissningsvis, kanske långt högre, vi får se, men det blir ingen rolig läsning.

Men men, nu är det jul, då ska vi se något positivt , och önska oss en klapp när tomten kommer. Den klappen öppnas i morgon som lucka 24: Gissa vad den innehåller ?!

 

PS: Som ni ser diffar det 200mkr , det är för att galoppsporten ska ha sin del, uppfödare sin del. Vad det gäller uppfödare så kommer priserna på unghästar stiga så mycket , att det i sig blir en så positiv effekt, att rena uppfödarpremier inte behöver vara lika höga.

DS: Mina uppgifter i beräkningarna är inte fullt verifierade , sålunda kan det dessvärre förekomma någon fel, jag hoppas läsarna bistår mig i sådant fall.