Galoppvärldens blickar riktas mot Frankrike och banan Longchamp när superstoet (Enable) skall försöka sig på något som ingen lyckats med tidigare att ta sin tredje raka seger i Prix de l’Arc de Triomphe.

Det har spekulerats om (Enable) gör sin sista start, inget är bestämt ännu men det är troligt. Jag har svårt att se att man ska skicka iväg henne på en utflykt till USA och Breeders Cup i november efter denna start. Att tävla med henne som 6-åring låter helt osannolikt, i alla fall för mig…

Vinner hon idag så är det, det perfekta slutet på en fantastisk karriär, förlorar hon så är det troligt att något är fel på henne och då bör säsongen och därmed tävlingskarriären vara över.

***

På Irland så bjuds det på hindertävlingar på banan Tipperary som bjuder på tre Grade 3 lopp.

Tyvärr ingen ATG-sändning från England och Irland idag.

***

LONGCHAMP (FR) – UK-Tid
1:15 Prix Marcel Boussac (Group 1) (2yo Fillies) 1m
1:50 Prix Jean-Luc Lagardere (Group 1) (2yo) 1m
3:05 Prix de l’Arc de Triomphe (Group 1) (3yo+) 1m4f
3:55 Prix de l’Opera Longines (Group 1) (3yo+ Fillies & Mares) 1m2f SKY
4:30 Prix de l’Abbaye de Longchamp Longines (Group 1) (2yo+) 5f SKY
5:05 Prix de la Foret (Group 1) (3yo+) 7f SKY

TIPPERARY (IRE)
3:00 Hurdle (Grade 3) (4yo+) 2m RTV
3:30 Hurdle (Grade 3) (4yo+) 2m RTV
4:35 Novice Chase (Grade 3) (4yo+) 2m4f RTV

***

ATG har sändning och spel till Longchamp.

***

Vill någon läsa tidningstips till ovanstående lopp så är ni välkomna till min blogg
https://ibetmylife.wordpress.com

Startlista/Jockey färger
https://www.racingpost.com/racecards/
https://www.attheraces.com/racecards/Parislongchamp/06-October-2019

***

3:05 PRIX DE L’ARC DE TRIOMPHE (GROUP 1) (3YO+) 1M4F
Flera tränare som är optimistiska, vilket inte är ovanligt…

(Enable / 1.67) startbox 9 är inte optimalt men hon brukar hoppa ut bra och har några av sina svåraste konkurrenter utanför sig. Frankie bör kunna placera henne i en bra position i loppet, ledningen tror jag kan bli svår att hitta. Skall ge lite vikt till några bra 3-åringar men kan inte se att det skall vara ett problem. Träningen har gått bra likaså resan över till Frankrike. Hon har tränats för det här loppet hela året och bör vinna det här om hon har en 90% dag.

(Japan / 6.50) får lite vikt av (Enable) som 3-åring. Besegrade (Crystal Ocean) med huvud i en start men han var inte på topp den dagen så jag läser inte in så mycket i den segern. (Japan) är bra men men inte så bra att han ska kunna besegra (Enable).

(Sottsass / 8.00) är också 3 år så får lite vikt. Har startbox (1) och kommer sättas under press direkt i starten vilket kan innebära positionsproblem om han inte kommer iväg bra och fastna invändigt. Kan hetsa upp sig innan loppen vilket är ett minus. Har tidigare inte mött en motståndare som (Enable) och hon bör bli för svår för han.

(Ghaiyyath / 12.00) snackas det en del om efter sin insats i ett tyskt Group 1 lopp som han vann med 14 längder. Betydligt tuffare sällskap denna gång och har blivit besegrad av (Waldgeist). Kommer att ridas offensivt men behöver inte gå i ledningen enligt tränaren. Jag tror inte han räcker till seger. Köptes som 1-åring för 13 miljoner kronor.

(Magical / 11.00) högklassigt sto som har haft en ganska lång säsong och fått en del tuffa lopp. Har mött (Enable) några gånger och har varit i närheten men inte kunnat direkt utmana henne. Har fått nöja sig med andraplatsen samtliga gånger och en liknande placering här är säkert stallet nöjda med.

(Waldgeist / 17.00) även han har stött på (Enable) men det brukar fattas ett par längder till slut. Verkar trivas bäst på ett snabbare underlag så det blir svårt att vända på ordningsföljden på dagens mjuka underlag.

VINNARTIPS: Enable
Kommer bli jobbigt att titta på det här loppet. Pengarna spelar ingen roll men hon får inte förlora det här… När det är dags för upplopp lär grannarna höra det.

1a Waldgeist 14.10
2a Enable 1.50
3a Sottsass 7.70

Lopprepris: (Enable): Grön/Vit – Rosa
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=zODdtk87b4g

(Enable) fick öppna lite men Frankie hitta ganska snabbt en perfekt position. Vreds ut till attack 400 kvar och såg bra ut, fanns då till 1.06 på Betfair. Kopplade snabbt ett grepp på 3-åringarna (Sottsass) och (Japan) som utmanade bakifrån. Redan 300 kvar började dock Frankie driva (Enable) som var trött på ett underlag som var mycket mjukt (very soft). Hon hade inget svar när (Waldgeist) angrep mitt i banan och som stod hem 2 400 meter bäst på det här underlaget.

Ett hårt lopp för (Enable) som gick sig trött på det tuffa underlaget, jag har svårt att se att hon kommer ut mer.

It looked as though she was about to make history when she ran between the two and one furlong markers in a blistering 12.37 seconds (only Japan was faster at 12.28sec) but could not maintain her burst, producing a 13.40sec closing furlong.

***

3:55 PRIX DE L’OPERA LONGINES (GROUP 1) (3YO+ FILLIES & MARES) 1M2F SKY
Ett flertal högklassiga damer i startfältet så ett mycket sevärt lopp.

(Mehdaayih / 3.00) blev överfallen i ledningen i senaste starten men höll bra även om hon fick ge sig mot en smygande japanska. Gillar henne och bör vara bästa hästen i fältet om Frankie kan hålla sig kall den här gången.

(Terebellum / 4.00) har bara gjort tre starter så orutinerad men förbättrats hela tiden. Vann senast ett Group 2 lopp i Frankrike men tuffare emot nu. Stallkompis med (Mehdaayih) jag är tveksam om hon kan utmana henne.

(Watch Me / 7.00) kan flytta på sig det visade hon när hon speedade ner (Hermosa) på Ascot. Förlorade i starten därefter som favorit och var sådär. Ascot-formen har börjat se lite tveksam ut.

(With You / 8.00) har tänt till i år när de har satt på blinkers och den är på även idag. Kommer från två andraplatser i Group 1 lopp så formen är bra.

(Commes / 11.00) spelade jag när hon var slagen med ett huvud till 6.30 i en start i juni. Startade senast i ett Group 3 lopp men var aldrig placerad i loppet och slutade 3a efter en bra avslutning. Tufft motstånd men tycker hon blir intressant att titta på, tränaren verkar inte lika övertygad som jag…

VINNARTIPS: Mehdaayih

Rids av Frankie och ett litet frågetecken är om han har kunnat samla ihop sig efter Prix De L’arc De Triomphe som är loppet före det här. Har (Enable) vunnit är det nog inga problem men har hon förlorat kan nog tankarna flyga iväg under loppet.

1a Villa Marina 20.90
2a Fleeting 20.00
3a Watch Me 10.00
10a Mehdaayih 2.20

Lopprepris: Mehdaayih: Röd/Blå – Vit
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=tkBhIaC9_6s

Frankie bestämde sig återigen för att rida henne i ledningen och fick öppna ganska hårt för att nå den. Såg ut att ligga på en del och var trött redan 400 kvar.

***