Dags för första dagen av Yorks tre-dagars festival och det är två Group lopp på dagens program.

Det är ett sprinterlopp över 1 200 meter samt dagens huvudlopp i alla fall för mig Musidora Stakes för 3-åriga ston som kan ses som ett testlopp inför Oaks som rids i början av juni på banan Epsom.

***

Många 3-åringslopp i maj som är förberedelser inför Derbyt, Oaks eller senare större uppgifter. Det blir inte så många speltillfällen om man vill basera sina spel på form och försöka undvika alltför mycket gissande, det blir mest att spana efter kommande spelobjekt.

***

3:00 STAKES (GROUP 2)
Sprinterlopp är inget jag direkt följer även om jag tittar på loppen, mitt intresse ligger på lopp över längre distanser 1 600+. Tittar man på profilen på hästarna tycker jag 4-åriga (Yafta / 3.50) är den som är mest intressant med tanke på hans utvecklingspotential. Tränaren: He is a very honest, hardworking horse.

Vinnare: X
Spel: X

***

3:35 MUSIDORA STAKES (GROUP 3)
Ett lopp för 3-åriga ston och av de mest spelade är det bara (Sparkle Roll) som har klarat av sin årsdebut så inte mycket form att gå på…

(Sparkle Roll / 3.50) vann årsdebuten på ett bra sätt och gav då vikt till övriga. Tittar man på hennes aktion så smäller hon ner sina hovar ganska hårt så ett mjukare underlag än dagens vore att föredra även om hon vann på snabbt underlag i årsdebuten. Tränar bra och bantypen ”galopperande” passar henne bra. Tränaren ser henne som en Ribblesdale Stakes häst (Ascot), är anmäld till Oaks och står i 16 gånger.

Vinnare: X
Spel: Inte mycket form att gå på här så jag är inte beredd att göra någon investering på någon av damerna.

***

Ägaren till Ryanair, Michael O’Learys – I have less and less time för racing –

Gigginstown House Stud kommer att avveckla sin hästverksamhet (hinderhästar) de närmaste åren. Det är ett hårt slag mot hästindustrin på Irland, förra säsongen hade de 225 starthästar, 350 var i träning. Det uppskattas att den årliga kostnaden legat runt 150 miljoner kronor att hålla igång allt.

Michael O’Learys kommer avveckla sin verksamhet över fyra till fem år genom att inte köpa in några nya hästar.

91 Grade 1 vinster
40 miljoner kronor i insprungna pengar Ireland 2018-2019
10 miljoner kronor i insprungna pengar England 2018-2019.
162 vinnare i England och på Irland 2018-2019.

***

Örnen till start 16:45 mot Elitoppshästen (Aubrion Du Gers)

***