ATG och misstagen 2012-2013

 

Det allvarligaste misstag en spelbolag kan göra, är att missköta spelsäkerheten och därigenom förlora spelarnas förtroende.

Detta har ATG gjort ett stort antal gånger, och jag tar upp ett antal av händelserna härunder:

1:17 februari 2012 Charlottenlund:

Bengt Adielsson som är en mycket välrenommerad journalist, skulle kontrollera ett spel som gjorts före spelstopp, gick in på atg.se under loppets gång och av misstag tryckte iväg samma spel igen. Insåg att något var fel och provade spela även EFTER målgång, när ordningsföljden var klar och fick ut sin vinst på sista spelet.

2: Åmål: 3september 2012:

Flertal kunder spelade EFTER att hästarna gått i mål och kunde således spela med garanterad vinst, vilket kunder som spelade INNAN loppet startade förlorade pengar på genom att oddsen sänktes.

 

3: Åby 13 juni 2013 :

Danmarks störste tränare Flemming Jensen startade i Torsdags lopp2 på Åby sin nyinkomna häst Simoni`s Spice(under felaktiga startnamnet Ni limit spice), som var spelade till 3,30 i vinnarodds och naturligtvis också mycket på plats som andrahandsfavorit i loppet.

Det omsattes 152 000 totalt och runt 35 000 på Simonis Spice(No limit Spice). Dessa pengar var alltså spelade på fullständigt felaktiga förutsättningar och spelarna är HELT grundlurade. Korrekt hanterat av ATG,STC vore att återbetala insatserna, men det lär aldrig ske dessvärre.

Även om det är ett rent misstag och slarv av Flemming Jensen, så är straffet på 5000kr i böter orimligt lågt och visar verkligen inte att Travsporten tar incidenten på allvar.  https://www.travsport.se/nyheter/1.305732

 

OBSERVERA att atg först dagen efter att ovanstående text publiceras, efter några timmar tog beslut att ersätta alla kunder som förlorat på ATGs fallerande spelsäkerhet. (Nota bene :Korrekt med sent beslut)

4: Övrevoll galopp 25 Augusti 2013

Fel häst dömdes som 1a på ett målfoto som klart visade ordningsföljden och där 2a häst i mål ropades ut som vinnare. Alla pengar som spelats i loppet, på vinnare, plats, komb, trio, v3, v4 och v65 betalades ut på felaktigta förutsättningar.

Detta var förövrigt inte första misstaget ansvarige person gjort under dagen, utan endast det grövsta. Absolut värst av allt är att ATG inte höll Svenska Spelare skadelösa för det inträffade, utan följde sina paragrafer juridiskt korrekt, men med ett godwillmässigt katastrofalt beslut. För trovärdighetens bör ATG i förekommande fall när samarbetspartners fallerar, själva påta sig skyldigheten att ersätta skador som drabbar kunderna, oavsett avtal med samarbetsparter. Det är INTE kundernas problem att ATG har dåligt skrivna avtal.

5: 6e oktober 2013 :

Skellefteå Travbana bortser från reglemente och har tre istället för fyra personer i måldomarnämden. Måldomarnämden slarvar med ordningsföljden och sätter 7e häst i mål som trea och vice versa. Till följd att spelarna som placerat sina vad rätt inte får någon utbetalning, dock får hästägarna retroaktivt ersättning för ekonomisk förlust. Spelarna som åsamkats förlust får ingen ersättning.

Måldomarnämden tvingas omgående avgå, men återigen är det bristande SPELSÄKERHET !

 

6: 2a juni 2013 Axevalla::

Axevallas travbana falerade med spelsäkerheten i gårdagens v64 tävlingar då det upptäcktes vid kontroll 1 timme före start att ordinarie målkamera var ur funktion. Nu hanterades situationen enligt uppgift från måldomare Johhny Staf, genom extra personal och reservkamera.  Gott och väl så långt, om det inte vore för grunderna för beslutet inte förevisats för publiken när målfotosituationer uppstod.

Samt de bilder som ATG-live tagit och publikens bilder som finns på interent, INTE går att med säkerhet säga vem som vann.

Följaktligen anser sig bandomarna på Axevalla ha bättre beslutsunderlag och detta måste visas publikt, i interntv samt uppförstorat foto på därtill vald plats på banan. Därutöver ska beslutsunderlaget finnas tillgängligt på ATG.se

ATGs hanterande av spelsäkerhet är under all kritik och slarv sker dagligdags är min känsla. Odugliga rutiner och oförståelse för kundernas behov(spelarna och hästägarna) Förtroendekrisen eskalerar för ATG och dessvärre har detta fortgått i flera år, men knappast blivit bättre trots nya VD Hans Skarplöth.

Skärpning ATG.

 

 

 

7: Det har sedan 2011 förekommit upprepade klagomål gällande oddsförändringar EFTER loppen startats, och dessa förändringar drabbar normalt hästen som tagit ledningen i loppet, där oddset sänks med 20-50% , dvs Brunte som leder stod i 10ggr pengarna när loppet startats, efter 200meter av loppet är Brunte i ledningen och oddsen korrigeras till 5ggr.

Detta sker varje dag, i säkerligen 3-4 lopp av de 30tal lopp som körs per dag, alltså närmre 10% av loppen, och till övervägande del är det ledande häst som oddset korrigeras neråt på,desstum korrigeras oddset på förmodade ledande häst som MISSAR spets uppåt, vilket ger incitament att tro att någon har förmåga att spela efter starten gått.

Att ta spets i ett travlopp innebär statistiskt en vinstchans på 35-40% och är således av oerhört vital vikt. ATG har hela tiden påstått att det är sena uppdateringar av spel, vilket är möjligt, men märkligt är att dessa sena uppdateringar i övervägande del rör ledande häst, undantagsvis andra hästar i loppen.

Problemet är också mycket enkelt att åtgärda, då man tidigarelägger spelstopp till 30sekunder innan start, istället för som nu precis vid start. Spelarna kommer lära sig och rätta sig, och ATG slipper ytterligare en teori om fusk. Problemet är att ATG inte inser att detta rör sig om SPELSÄKERHET, man ska ALLTID vinnlägga sig om att minimera möjligheterna för misstanke om oegentligheter och detta är ett grundläggande problem för ATG, som inte lyssnar till kunderna eller tar åt sig av kritik, samt helt fråntar sig det viktigaste ansvaret : SPELSÄKERHET!

”inlägg från 30oct 2012 på gamblersvardag.se ”

”Även i lördags i V75 förekom en ganska ordentlig sänkning minuterna före start, då Truculent som vann V75-1 sänktes till slutliga vinnaroddset 7,46 – och det dessutom så sent att Truculent både hunnit ta ledningen och fått börja bestämma när sista oddsuppdateringen presenterades(odds innan start var 15ggr).

– Spelarna får vänja sig vid att oddsen ändrar sig mycket och sent när vi lever i den spelvärld vi har med många som sitter uppkopplade via internet och spelar väldigt nära in på start. Vi närmar oss att 90 procent av allt spel som görs kommer in sista 15 minuterna innan spelstopp. Då är det inte konstigt om oddsen ”vänds upp och ner” ibland, avslutar Eric Bolander.”

 

 

8: Utländskt Spel

Samarbetspartners har i dag vida överlägsen teknik, som ger spelarna 10ggr snabbare tekniska data(jämför med robotspel på börsen,där nanosekunder ger fördel) Här pratar vi om ur teknisk synpunkt fördelar som kan jämföras med en dator från 1995 och en dator från 2013.

Avtalen som ger samarbetsparters provisioner på ca 25%, ger incitament till stora spelare att erhålla rejkback på gissningsvis 10%, kanske t o m mer.

Denna kombination av tekniska fördelar kombinerat med rejkback ger så stora fördelar att utländska spelsyndikat kommer att ruinera Svensk Hästsport i längden, då dom vinner i snitt 15-20% på omsatt kapital, och det omsatta kapitalet är lägst 1 miljard, förmodligen 1,5 miljarder. Eventuell pengatvätt är också en försvårande omständighet.

9: ATG har haft stora problem med tveksamma domslut gällande förseelser i loppen, där regler tolkas olika från bana till bana och vecka till vecka. Ofta godtyckliga och juridiskt tveksamma beslut. Public joe har upprepade gånger påtalat att detta inte bör fortgå, utan ett proffesionellt domarteam bör ha ansvaret vilket ger till följd en enhetligare bedömning. ATG anser dock att det blir för dyrt och inte är nödvändigt.

Ytterligare en spelsäkerhetsfråga som INTE tas på allvar.

10:Upprepade tveksamheter gällande information från tränare och kuskar, där ren desinformation inte är ovanlig. Trav är en ytterst matrialkänslig sport, där det förekommer många olika tekniska detaljer gällande hästarnas skor,utselning, vagn mm.

När man arbetar med KORRUPT SPEL inom sportspel, så är just informationsbiten att betrakta såsom ytterst allvarlig, och har stort incitament för korrupt spel. Denna informationsproblematik tar ATG överhuvudtaget inte åt sig, utan anser att det fungerar bra som det gör. Spelarna anser tvärtom och det uttalas dagligen kritik gällande oansvarighet från ATGs sida. SPELSÄKERHETEN tas heller inte här på allvar.

11: Några få stortränare dominerar HELT svensk hästsport har ofta 3-4 hästar i loppen på v75,v86. Här är informationsproblematiken oerhört viktig, och sköts såsom ovan med en axelryckning.

Ofta blir spelet mycket hårt på en eller två hästar från stortränaren, men inte helt sällan vinner den häst som varit minst spelad. Speciellt när det gäller jackpotspel på v75 där summor på 50 miljoner ska delas ut. Naturligtvis skadar detta spelarnas förtroende för  sporten och i Frankrike där omsättningen är oändligt mycket större, såväl pengar som antalet hästlopp, startar ALLTID hästar från samma stall under ett gemensamt SPELNUMMER, så att det är egalt för spelets utdelning vilken häst som vinner från stortränaren. Naturligtvis finns det underlag för denna regel och ur SPELSÄKERHET är det endast av godo.

12: Spelstötar och förvånande prestationer.

Som tidigare beskrivits är sistlidna STORA spelstöten 3e october på Solvalla med Feddelina Fighter, då vann UtlandsAffe ca 3 miljoner.

Denna form av spelstötar av så tydliga dimensioner är inte speciellt vanliga, eller fullt så enkla att avslöja, men de sker.

Ytterligare en relativt nyligen skedd spelstöt var också på Solvalla, den 31a Juli

Flemming Jensen kom till Solvalla med nr8 Rasmine Vang i v86-8. Unibet, Expekt, Bet365 hade samtliga hästen till 40ggr initialt, och det kom in en del spel på V86 genom sedvanliga ”UtlandsAffe” där hästen steg från 2% till 7% streck. Hästen värmde bra och det talades om på atg-live att den kunde ha skrällchans.

Döm om min förvåning när samtliga nätbookies sänkte hästen till 6ggr pengarna efter spel i omgångar, och då anade jag begravda hundar. Mycket riktigt kom det in över 1 miljon kronor på Dagens dubbel med Rasmine Vang spik, och det spelade ingen roll vem som vann första DD-Loppet, då alla hästar spelades så att Rasmine Vang skulle ge 5ggr i vinnarodds, dvs de som spelade skulle vinna 5 miljoner oavsett vinnare i DD1.

Rasmine Vang kördes oerhört offensivt(mycket ovanligt för Flemming Jensen) men galopperade efter 1200meter körda och blev diskad.

Även här togs ingen blodprov på Rasmine Vang, vilket naturligtvis borde skett åtminstonde efter målgång, för ur spelsäkerhetssynpunkt vara säker på att inget oegentlig skett. Efter denna start, har hästen förövrigt startat två gånger till, med 6e plats som följd och alls inte onormalt spelad. Man bör vara uppmärksam på att bla MilkShake inte går att avslöja på provtagningar EFTER start, utan måste också ha jämförande blodprov INNAN start. Det finns fler medel som är svåravslöjade, bla ITTP som varit diskussioner om i media sista månaden. Dock ligger normalt analyserna av doping långt efter de nya medel som används, vilket ger ytterligare orsak till att utöka provtagning och uppfölja dessa provtagning samt vid uppenbara spelstötar ta blodprov såväl före som efter lopp. Ävenså ta prover på Storfavoriter som INTE vinner, om de agerat långt under pari!

Det går inte att NOG påminna om vikten av SPELSÄKERHET för att bibehålla förtroendet bland spelkunderna.

13: Svenska Spel ÖKADE under 2011-2012 sin omsättning med 3 procent, TROTS hård konkurrans speciellt på sportspel, casino och poker från internetbolagen, och inte minst från postkodlotteriet.

Under dessa två år FÖRLORADE atg ca 6.3% i omsättning, och skyller på konkurrensen från internet, trots att hästspel har en mycket låg omsättning på internetbookies, kanske runt 200 miljoner per år.

Följaktligen beror sannolikt omsättningsförlusterna som ATG haft sistlidna två åren och även i år, inte fullt så mycket på konkurransen från internet, utan bristande förtroende för sporten och Spelsäkerheten från Svenska Spelare. En mycket bra parallell går att dra med Svenska Spels pokersite, som tappat 18% i omsättning efter uppdagandet av ”pokerbottar” återigen så är förtroendet för spelbolaget av så stor vikt att det går inte att överskatta.

14: ATG tjänar i snitt 4,28% på omsättningen i utländskt spel under 2012 brutto, på 2 500 miljoner omsatt tjänade man ca 53 miljoner efter olika kostnadsavdrag(exkl avskrivningar).

Det har varit ungefärligen den  procentuella intäkt som ATG haft sedan 2004 , vilket ger att utländska samarbetspartners tjänat oerhört mycket pengar(ca 25% på omsättningen, dvs ca 600 miljoner bara i fjol, ca 500miljoner åren innan. Detta ger ett incitament för oegentligheter i såväl upphandling som för de stora spelsyndikat(som jag kallar UtlandsAffe) att erhålla kickbacks på gissningsvis runt 10% på omsättningen.

Det finns ingen rimlig anledning till att tillåta ATG fortgå med denna verksamhet, det är en ren ebberöds bank för travsporten.

 

Slutledning: Min personliga åsikt är att ATG inte är kapabla att ha en koncession för utländskt spel, samt en ordentlig revision bör göras av de affärer som ingåtts med utländska samarbetspartners. Det finns fog för att misstänka oegentligheter när dessa avtal skrivits. Spelsäkerhet måste ökas på alla plan för fortsatt koncession, och kunniga konsulter inom spel måste snarast anställas.(ATG saknar fullständigt denna kompetens) Med vänlig hälsning : Jan Helander